Monday, March 20, 2017

Kanji Rintang, Resistant Starch?

•Kanji rintang ialah serat makanan yang tidak dapat dihadam oleh manusia, namun digunakan sebagai sumber makanan oleh bakteria di usus besar.
•Bakteria akan fermentasikan kanji rintang dan menghasilkan butyrate. Penghasilan butyrate yang berterusan memastikan kerosakan pada tisu usus mudah dikesan, dan sel yang rosak akan bertindak balas mengaktifkan sistem untuk musnahkan diri sendiri, lantas sel itu tidak akan berkembang menjadi kanser.



Related Posts:

  • Supplement Sharing from Katie the Wellness Mama. Suku cawan vco sehari na. Byk ni... ^^ kagum. Sesiapa yg minat coffee as u know it will deplete Mg, how u guys minum kopi? Kompem tambah butter atau vco and Mg oil / Mg water kan? Sam… Read More
  • Kebaikan air kefir Air kefir: 1. Kaya dengan enzim, gula mudah dihadam, asid baik, vitamin dan mineral. 2. Mempunyai berbillion bakteria dan yis baik. 3. Anti mutagenik dan membantu menguruskan radikal bebas dalam badan. 4. Mempunyai as… Read More
  • PENGENALAN KAWALAN MUTU DAN KESELAMATAN MAKANAN TUGASAN PRINSIP SISTEM JAMINAN KUALITI DALAM INDUSTRI MAKANAN: HACCP MeSTI GMP … Read More
  • Kanji Rintang, Resistant Starch? •Kanji rintang ialah serat makanan yang tidak dapat dihadam oleh manusia, namun digunakan sebagai sumber makanan oleh bakteria di usus besar. •Bakteria akan fermentasikan kanji rintang dan menghasilkan butyrate. Penghasilan… Read More
  • SPK 1013 PENGENALAN SAINS MAKANAN DOWNLOAD NOTA MAKANAN DAN PEMAKANAN DI SINI Kelas hr ni km having fun dgn BMI dan WHR. Mcm mana body mass index, waist hip ratio anda. Bmi: 18-25? WHR <0.8? #sharingexperience #cikgu … Read More

0 comments:

Post a Comment