Air kefir:
1. Kaya dengan enzim, gula mudah dihadam, asid baik, vitamin dan mineral.
1. Kaya dengan enzim, gula mudah dihadam, asid baik, vitamin dan mineral.
2. Mempunyai berbillion bakteria dan yis baik.
3. Anti mutagenik dan membantu menguruskan radikal bebas dalam badan.
4. Mempunyai asid folik dan vitamin B.
5. Mampu menurunkan tekanan darah dan kolestrol.
*sumber. www. yeemos.com
Kandungan probiotik:
Lactobacillus brevis, L. casei, L. hilgardii, L. hordei, L. nageli, Leuconostoc citreum, L. mesenteroides, Acetobacter fabarum, A. orientalis, Streptococcus lactis. Hanseniaospora valbyensis, Lachancea fermentati, Saccharomyces cerevisiae, Zygotorulaspora florentina. dan banyak lagi.
Cara penyediaan air kefir:
1. Air untuk pemeraman air kefir disediakan seperti gambarajah di bawah.
2. Air seterusnya diperamkan selama 1— 2 hari bersama water kefir grain (WKG). Perubahan rasa manis ke masam air kefir akan berlaku disebabkan oleh penghasilan asid laktik.
Cara penyediaan air kefir:
1. Air untuk pemeraman air kefir disediakan seperti gambarajah di bawah.
3. Air kefir seterusnya ditapis. Water kefir grain boleh terus diperamkan semula (seperti langkah di atas) atau direhatkan dalam peti ais.
4. Air kefir yang terhasil boleh terus diperam dengan buah atau boleh diminum terus begitu sahaja.
5. Jika water kefir grain ingin direhatkan, cukuplah dengan dimasukkan ke dalam air gula secukupnya.
4. Air kefir yang terhasil boleh terus diperam dengan buah atau boleh diminum terus begitu sahaja.
5. Jika water kefir grain ingin direhatkan, cukuplah dengan dimasukkan ke dalam air gula secukupnya.
0 comments:
Post a Comment