PENGHASILAN PURI
Di sini disertakan beberapa gambar pelajar menyiapkan produk bagi penghasilan "tomato puree.
Lembaran kerja bagi penghasilan "tomato puree" boleh klik pada link yang diletakkan. A5-penghasilan "tomato puree"
![]() |
Bersihkan dan masukkan tomato dan buatkan X. |
![]() |
Masukkan tomato ke dalam air mendidih sehingga merekah. |
![]() |
Tos dan sejukkan tomato selama 1 - 2 minit dengan air sejuk. |
![]() |
Kupas kulit tomato dengan menggunakan pisa.
|
![]() |
Potong tomato kepada 2 bahagian. Buang biji dan empulur tomato. |
![]() |
|
|
![]() |
Kisar tomato sehingga menjadi jus.
|
![]() |
Kisar bawang besar dan masukkan ke dalam periuk yang
mengandungi minyak zaiton yang panas.
|
![]() |
Masukkan tomato
dan garam serta kacau sehingga hampir pekat atau selama 30 minit – 1 jam.
|
![]() |
Masukkan pewarna agar warna lebih menarik.
|
![]() |
Masukkan puri ke dalam bekas dan sejukkan.
|
0 comments:
Post a Comment