Thursday, December 13, 2012

APK 2054 - PENGHASILAN PURI


PENGHASILAN PURI

Di sini disertakan beberapa gambar pelajar menyiapkan produk bagi penghasilan "tomato puree.

Lembaran kerja bagi  penghasilan "tomato puree" boleh klik pada link yang diletakkan. A5-penghasilan "tomato puree"


Bersihkan dan masukkan tomato dan buatkan X.

Masukkan tomato ke dalam air mendidih sehingga merekah.

Tos dan sejukkan tomato selama 1 - 2 minit dengan air sejuk.


Kupas kulit tomato dengan menggunakan pisa.

Potong tomato kepada 2 bahagian. Buang biji dan empulur tomato.







 Kisar tomato sehingga menjadi jus.


Kisar bawang besar dan masukkan ke dalam periuk yang mengandungi minyak zaiton yang panas.


Masukkan  tomato dan garam serta kacau sehingga hampir pekat atau selama 30 minit –  1  jam.


Masukkan pewarna agar warna lebih menarik.


Masukkan puri ke dalam bekas dan sejukkan.


0 comments:

Post a Comment