Thursday, December 13, 2012

APK 2054 -PENGHASILAN SOS

PENGHASILAN SOS CILI

Di sini disertakan beberapa gambar pelajar menyiapkan produk bagi penghasilan sos cili.

Lembaran kerja bagi  penghasilan sos cili boleh klik pada link yang diletakkan. A6-Sos Cili


Cili kering dibersihkan dan dibuang tangkai dan bijinya.


Dibasuh bersih dan rebus selama 5 minit.

Bawang putih yang telah dibersihkan dihancurkan bersama cili yang telah direbus menggunakan mesin pengisar.



Panaskan campuran tersebut selama 20 minit hingga 30 minit untuk menghilangkan bau cili. Masukkan garam dan kacau rata.


Masukkan gam makanan yang telah digaul dengan gula.
Masukkan bahan pemekat yang telah dilarutkan sedikit-sedikit. Masak sos hingga pekat dan mendidih.
Masukkan cuka dan larutan bahan pengawet. Kacau hingga rata dan masak lagi
      hingga  mendidih.

Periksa hasil sos untuk briks.


Tutup segera dan sejukkan.


0 comments:

Post a Comment