Kursus : Pemprosesan Dan Kawalan Mutu
Makanan
Nama
Modul : Kawalan Mutu Makanan & Sanitasi
Tajuk
(Sub modul) : PROSEDUR KAWALAN MUTU
Masa : 2 Jam
Objektif :
Pelajar dapat menjalankan pemeriksaan ke atas makanan siap yang terpilih
seperti makanan atau minuman dalam tin dan makanan snek.
Tajuk Amali
: Pemeriksaan makanan dalam tin
Tujuan
: Untuk memastikan produk
mematuhi spesifikasi yang telah ditetapkan
Radas : Vacuum
gauge, refraktometer, pembuka tin, penapis dan jangka suhu, bikar, mangkuk,
angkup vernier.
Pengenalan
Penilaian
bekas (tin) dari segi berat kasar, vakum, ruang tutupan (head space), keadaan dalaman dan luaran bekas merupakan
perkara-perkara penting yang diberi perhatian di dalam program penilaian atau
penentuan kualiti makanan dalam tin.
KAEDAH
- Periksa produk tin yang disediakan dan catatkan (a-e) berdasarkan label pada tin itu.
- Nama produk
- Jenama
- Pengeluar
- Kod tin
- Lain-lain keterangan :-
i. Pewarna,penstabil,pengawet,perisa
dll
- Berat kasar (sekiranya tidak tercatat, timbang tin ini tanpa labelnya)
- Periksa dan catatkan nilai vacuum dengan menggunakan ‘vacuum gauge’
- Buka tin dan periksa suhu bagi kandungan tin itu
- Periksa dan catatkan ruang kepala ‘head-space’ dengan angkup vernier/ pembaris (skala mm)
- Tuangkan sirap/larutan garam/sos ke dalam bikar. Periksa brix larutan ini dengan menggunakan refraktometer
- Kosongkan tin dengan menuangkan kandungannya ke dalam skrin. Toskan di atas skrin selama dua minit dan timbang berat tos. “drain weigh”. Jika produk bersos, bilas dan bersihkan produk dari sos dengan air.
- Basuh dan keringkan tin dan tentukan berat bersih produk:-
(
Berat kasar-Berat tin kosong)
- Periksa rupa dalaman tin ; karat , kesempurnaan laker dan seumpamanya.
- Periksa dan berikan markah produk itu bagi ciri-ciri berikut:-
Warna /10, Tekstur / 10, Rasa /10 Jumlah
skor = /30
KEPUTUSAN
:
a. Nama
produk
|
|
b. Jenama
|
|
c. Pengeluar
|
|
d. Kod
tin
|
|
e. Lain-lain
keterangan
|
|
1. Berat
kasar
|
|
2. Vaccum
|
|
3. Suhu
|
|
4. Ruang
kepala ‘head-space’
|
|
5. Brix
|
|
6. Berat
kering “drain weigh”
|
|
7. Berat
tin kosong
|
|
8. Berat bersih
(tunjukan
pengiraan)
|
|
9. Rupa
dalaman tin
|
|
10. Kesempurnaan
laker
|
|
11.
Markah produk itu bagi ciri-ciri berikut:-
|
Warna /10,
Tekstur / 10,
Rasa /10
Jumlah
skor = /30
|
0 comments:
Post a Comment