Tujuan : Menghasilkan sayuran sejukbeku mengikut kaedah : penyediaan, penceluran, rawatan kimia, pembungkusan, penyejukbekuan (blast freezer) dan penyimpanan sejukbeku.
Bahan : Sayuran (kacang peas, lobak merah atau jagung)
Peralatan : Periuk, senduk, pisau, blast freezer, peti sejukbeku, dulang
Kaedah:
2. Kemudian dibahagi kepada 2 bahagian.
a. Disimpan mentah (dibahagi kepada 2 bahagian)
i. Sejukbeku udara tenang (suhu-18C)
b. Dicelur dalam air mendidih selama 2 minit dan toskan segera (dibahagi kepada 2 bahagian)
i. Sejukbeku udara tenang (suhu -180C)
3. Sampel-sampel dibungkus dengan menggunakan plastik pembungkusan yang disediakan.
4. Sampel dikeluarkan dan disimpan di dalam sejukbeku suhu (-18C) dan sampel ini dibiarkan selama seminggu.
5. Setelah seminggu, lakukan penilaian kimia (suhu) dan fizikal dari segi rupabentuk, warna, tekstur dan penerimaan keseluruhan.
0 comments:
Post a Comment