Monday, November 11, 2013

BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN DINGIN DAN SEJUKBEKU

Tajuk (Sub Kursus) : BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN DINGIN DAN SEJUKBEKU

Tujuan          : Menghasilkan sayuran sejukbeku mengikut kaedah : penyediaan, penceluran, rawatan kimia, pembungkusan, penyejukbekuan (blast freezer) dan penyimpanan sejukbeku.
Bahan            :  Sayuran (kacang peas, lobak merah atau jagung)
Peralatan     :  Periuk, senduk, pisau,  blast freezer, peti sejukbeku, dulang

Kaedah:

1. Sayur-sayuran dicuci dan dipotong 1 inch panjang atau dipotong dadu.



2. Kemudian dibahagi kepada 2 bahagian.
a. Disimpan mentah (dibahagi kepada 2 bahagian)
i. Sejukbeku udara tenang (suhu-18C)

b. Dicelur dalam air mendidih selama 2 minit dan toskan segera (dibahagi kepada 2 bahagian)
i. Sejukbeku udara tenang (suhu -180C)

3. Sampel-sampel dibungkus dengan menggunakan plastik pembungkusan yang disediakan.

4. Sampel dikeluarkan dan disimpan di dalam sejukbeku suhu (-18C) dan sampel ini dibiarkan selama seminggu.

5. Setelah seminggu, lakukan penilaian kimia (suhu) dan fizikal dari segi rupabentuk, warna, tekstur dan penerimaan keseluruhan.

0 comments:

Post a Comment