Di sini disertakan nota bagi
subjek PENGENALAN SAINS MAKANAN : APK1014 4 yang dijalankan di Kolek Komuniti
seluruh Malaysia yang mempunyai Sijil Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan.
SINOPSIS
PENGENALAN SAINS MAKANAN
merangkumi konsep asas sains makanan dan memberi kemahiran asas yang lazim
digunakan dalam analisis makanan. Penekanan diberikan kepada konsep asas kimia
makanan, komposisi makanan, makanan dan keperluan pemakanan, asas mikrobiologi
serta asas pengendalian makanan.
HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir kursus ini, pelajar
dapat:-
1. menerangkan konsep dan istilah dalam sains
dan teknologi, komposisi makanan seperti air, protein, lemak, vitamin,mineral
serta karbohidrat.
2. menjalankan analisis proksimat terhadap
makanan.
3. menerangkan keperluan makanan seimbang dan
kalori seharian.
4. mengenalpasti dan melukis struktur sel
mikroorganisma berdasarkan penggunaan mikroskop.
5. menjalankan teknik pensterilan, pemindahan
kultur, pencairan sampel dan kaedah swab test.
6. menerangkan keracunan makanan, pencemaran
makanan serta amalan kebersihan diri.
Nota Modul yang lengkap untuk
subjek APK1014:NOTA LENGKAP MODUL
Lembaran kerja yang digunakan untuk amali: LEMBARAN KERJA AMALI LENGKAP
0 comments:
Post a Comment